Projekt Klíma Best má výsledky dostupné pre každého

Projekt KLÍMA BEST bol slávnostne ukončený v stredu 21. februára 2024 záverečnou konferenciou v sídle Slovenskej agentúry životného prostredia, kde sme odbornej verejnosti a pozvaným hosťom predstavili výsledky a výstupy projektu.

Cieľom projektu KLÍMA BEST bolo informovať, inšpirovať a mobilizovať verejnosť i rôzne cieľové skupiny k jednoduchým a efektívnym opatreniam pre ozdravenie klímy v nadchádzajúcom desaťročí, ktoré bude kľúčové. Správnou kombináciou mäkkých a tvrdých opatrení na báze bilaterálnej spolupráce s partnermi z Nórska sme spoločne prispeli k zvýšeniu povedomia o zmene klímy a klimatickej gramotnosti obyvateľov Slovenskej republiky.

V Bioklimatickom parku Drienová pri Rajci boli verejne prezentované jednoduché praktické opatrenia, na ktoré nadväzovalo niekoľko druhov informačných aktivít – workshopy voda pre klímu, solárne jazdy na elektrobicykloch, festivaly krajiny a klímy, praktické semináre o čistom vykurovaní alebo lektorované prehliadky prírode blízkych opatrení v teréne. Viac ako 2400 účastníkov získalo takto praktické skúsenosti alebo nadobudlo nové poznatky v oblasti adaptácie a zmierňovania dopadov zmeny klímy. Aktivity boli cielené na širokú verejnosť, nechýbali ani študenti, zástupcovia verejnej správy, súkromného alebo neziskového sektora. Workshopy pre klímu, zamerané na prírodné vodozádržné opatrenia, zaujali aj zástupcov gréckeho a slovenského Ministerstva životného prostredia (MŽP SR).

Dôležitou súčasťou projektu bolo partnerstvo s dvoma nórskymi organizáciami  (The Energy Farm International Foundation, International Development Norway AS), ktoré zaručilo  cennú výmenu bilaterálnych skúseností, poznatkov a osvedčených postupov v oblasti rozumného a bezemisného  vykurovania alebo udržateľnej mobility a zelenej infraštruktúry v mestách.

„Ako Správca programu SK-Klíma považujeme projekt KLÍMA BEST za vlajkový, ukážkový projekt implementovaný v rámci výzvy „Zvyšovanie povedomia o zmierňovaní a prispôsobovaní sa zmene klímy“. Projekt naplnil podmienky a ciele výzvy a zameral sa na zvyšovanie povedomia o zmierňovaní a prispôsobovaní sa zmene klímy so zohľadnením princípov informálneho učenia sa, “ uviedol Denis Knotka, riaditeľ odboru kontroly projektov technickej pomoci a programov nadnárodnej spolupráce z MŽP SR.

Vďaka projektu prešiel za dva roky zmenou aj areál SAŽP v Banskej Bystrici. Z praktického hľadiska pribudli dva prístrešky na bicykle – z toho jeden disponuje solárnym nabíjaním, kontajner na povrchové zachytávanie dažďovej vody, stanovištia a napájadlá pre hmyz či vtáky, a biodiverzitná lúka s kvitnúcimi druhmi pôvodných rastlín. Tieto opatrenia boli doplnené informačnými podujatiami a propagačno-vzdelávacími materiálmi.

V rámci projektu bolo otvorené aj Info KLÍMA Centrum v Rajci, ktoré zostáva v prevádzke i po skončení projektu a bude informovať o aktivitách Bioklimatického Parku Drienová, ktoré upozorňujú na klimatickú zmenu ako na problém s najvyššou prioritou.

Cieľom projektu bolo vymieňať si tiež bilaterálne poznatky, skúsenosti a osvedčené postupy v snahe zvýšiť povedomie a gramotnosť o zmene klímy a jej dopadoch na Slovensku. Projekt KLÍMA BEST získal grant z Nórska v sume 184 636 € a bol spolufinancovaný v sume 32 583 € zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

TLAČOVÁ SPRÁVA

Pridaj komentár