Biodiverzita v kalendári

Milí priatelia,

v roku 2024 sme sa rozhodli náš kalendár venovať kráse a rozmanitosti sveta živočíchov, ktoré sa nám podarilo zachytiť objektívom fotoaparátu v Bioklimatickom parku Drienová.

Je to už desať rokov, odkedy sa hŕstka dobrovoľníkov rozhodla obnoviť 27 hektárové územie tohto parku, kde biodiverzita takmer neexistovala. Každodenná práca na obnove menších i väčších ekosystémov priniesla neskutočné výsledky. Do tohto kalendára sa podarilo dostať len malú časť živočíchov, ktoré tu dnes môžeme pozorovať. Niektoré druhy hmyzu, obojživelníkov, motýľov, vtákov alebo cicavcov sú dnes na Slovensku ohrozené, chránené a majú významnú spoločenskú hodnotu.

Obnova a ochrana biodiverzity poskytuje vzájomnú spätnú väzbu i pre obnovu klímy. V záujme nás všetkých je chrániť služby, ktoré nám poskytuje príroda, ako je napríklad čistenie vody a vzduchu, opeľovanie plodín, ochrana pred povodňami a zabezpečovanie potravinovej bezpečnosti.

Na obálku kalendára sa tentoraz dostal aj mladý samček lamy alpaky Riško – najnovší prírastok do alpačej rodinky, ktorú určite stretnete pri návšteve parku. Pozývame Vás aj do Perníkovej chalúpky u anjela v Rajci, kde ponúkame zdravé produkty z našej produkcie. Nájdete tu napríklad špaldovú a pohánkovú múku v BIO kvalite. Z múky pečieme chutné medovníky. Dôležitou ingredienciou je kvalitný med od nášho včelára. Vyrábame tiež výborné špaldové a pohánkové vankúše alebo ručne tkané koberce. Pre deti tu nájdete malé alpaky – ručne šité hrejivé pohánkové vankúšiky.

Sme presvedčení, že krása a rozmanitosť sveta zvierat nás môže inšpirovať k väčšej starostlivosti o prírodu a našu planétu. Dúfame, že tento kalendár prinesie radosť a potešenie každý deň v roku 2024 a podporí Vás v objavovaní krásy a úžasu, ktoré nám príroda ponúka.

Celý kalendár si môžete prelistovať tu.

Pridaj komentár