Vitaj alpaka

V novembri sme nášmu Rišovi predčasne splnili vianočné želanie a pribudla k nemu krásna ročná samička lamy alpaky s menom Míša. Po chvíli okukávania si začali na seba zvykať a teraz sa už držia popri sebe. Chceme veriť tomu, že môžeme prísť k potomstvu. Lama alpaka nosí až 13 mesiacov a my veríme, že sa im to podarí.

Riško a Miška

Prečo chovať lamy?

Vo svojej domovine, v Južnej Amerike, hlavne v oblasti Ánd je ich chov veľmi rozšírený a populárny, pretože je to typ domáceho hospodárskeho zvieraťa s univerzálnym využitím. V ich domovine sa chovajú predovšetkým pre mäso, kožu a vlnu. Ale dnes už vieme, že lama je veľmi všestranná a chovatelia sa môžu tešiť, že im lama prinesie výrazný úžitok. Nielen kvôli vlne, ktorá je veľmi kvalitná, zužitkujú aj trus vo forme hnojiva, ktoré naviac po vysušení môže poslúžiť ako palivo s vysokou výhrevnosťou. Okrem toho sú to samozrejme živé kosačky, vhodné i do väčších záhrad.

Aj v Bioklimatickom Parku sa snažíme inšpirovať k ich chovu, pretože sú to veľmi inteligentné, samostatné a pokojné zvieratá. Dajú sa napríklad trénovať na parkúr rovnako ako kone, dokonca zvládnu aj skákať cez prekážky. Pokojné a vychované lamy sa používajú i na takzvanú lamoterapiu pre pomoc chorým deťom.

Riško k nám prišiel pred 5 rokmi

Lamy sú tolerantné i k ostatným zvieratám, u nás bývajú spoločne s dvoma kobylami huculského koňa a malým shetlandským poníkom. Potrebujú však mať o všetkom prehľad a radi sledujú okolie, preto je vhodný väčší výbeh najlepšie s malým kopčekom alebo vyvýšením, aby mali výhľad.

Lamy sú tiež veľmi čistotné a chodia sa vyprázdňovať na jedno miesto vo výbehu. Podstielku v prístrešku tak majú čistú a nie je potrebné ju tak často vymieňať.
Čo sa týka potravy, najdôležitejšou zložkou je pastva a seno ale pochutnajú si i na listoch a kôre zo stromov. Cez zimu dostávajú naše kvalitné, voňavé seno. Ak im doprajeme maškrtu, tak je to najčastejšie jabĺčko, mrkva alebo šalát.

Príde sa ukázať i počas našich ekoprogramov pre deti

Pridaj komentár