Perníky z perníkovej chalúpky

Pernikárska a medovnikárska tradícia v Rajci je všeobecne známa.

Syn známeho medovnikára Pavla Pribiša z Partizánskej Ľupče Rudolf Pribiš, prišiel roku 1911 za tovariša do Rajca, kde sa priženil do starej medovnikárskej rodiny Kalužayovcov (Andrej Kalužay bol spomínaný v zozname rajeckých remeselníkov už roku 1774) a pozdvihol kalužayovské medovnikárstvo. Svoje výrobky predával na Liptove, Orave, Považí, ba dokonca aj v južných oblastiach Slovenska. Popri výrobe medovníkov sa medovnikári často venovali aj voskárstvu, sviečkarstvu a výrobe votívnych figúr z vosku.

Vysokú umeleckú hodnotu mali najmä drevené formy na výrobu medovníkov.  Aj my sme sa rozhodli, že chceme perníky vyrábať týmto tradičným spôsobom. Čo nám navyše umožňuje zadať šikovnému miestnemu majstrovi pánovi Ladislavovi Repkovi, vyrobiť formy s motívmi Bioklimatického Parku Drienová. Prvá forma znázorňuje Pustovňu Antona Srholca v ovocnom sade. Druhá forma má motív srdiečka. Pripravujeme i našu zvonicu a gazdovský dom. Výroba takejto formy si však vyžaduje čas a trpezlivosť. Veríme, že do mája budú hotové. Pretože sa chystáme na otvorenie Perníkovej chalúpky u anjela, ktorá bude stáť neďaleko kostola v Rajci pri hlavnej ceste. Nájdete tam potom všetky naše produkty.

Suroviny na výrobu perníkov sú navyše z Bioklimatického Parku. A to hlavne špaldová pšenica, ktorá dozrieva na našich políčkach a med, ktorý vyrábajú Marekove včielky v apidomčeku. Tieto suroviny im dodávajú tú najlepšiu chuť a vôňu. Tvar im zase dávajú šikovné ruky našej gazdinej Aničky Mandáčkovej, ktorá každý perník ručne vytláča do drevenej formy.

One Comment Add yours

  1. Karol Urban píše:

    Zdravim vas chcem sa spytat ci planujete aj nejaky kurz pecenia medovnikov pripadne ci by sa aj nejake formy dali niekde zohnat… karol

Pridaj komentár