A ďalší zážitok

Akoby sa roztrhlo vrece. Viem, že moje informácie veľa ľudí nezaujímajú, ale to nie je dôležité. Chcem povedať, že po objavení sa kocúra naozajstnej mačky divej sme v posledný novembrový deň zažili ďalšie veľmi milé prekvapenie.

V Bioklimatickom Parku Drienová pristáli podvečer dve húsky Husi krátkozobej ( Anser brachyrhynchus). Pri ich určení náš názor potvrdil Doc. Miroslav Saniga, veľmi známy ornitológ, ktorý vydal veľké množstvo popularizačných kníh o prírode, je to skutočný a žijúci svedok sv. Františka z Assisi. Mali sme spolu s ním pred pár rokmi diskusnú reláciu v televízii LUX aj s Tonkom Srholcom. 

Odkiaľ sa tu zobrali tieto húsky? Pochádzajú a hniezdia len na Grónsku a Islande, sú nesmierne vzácne a zo Slovenska je len pár pozorovaní. Šťastie, a my si hovoríme aj úcta a vďaka za našu mnohoročnú robotu. Jedná sa o maličkú húsku, ktorá dosahuje maximálne 2,5 – 2,7 kg živej hmotnosti. Sťahujú sa z Grónska a Islandu na juh a zrejme už nevládali. A keď videli a počuli kŕdeľ našich husí radšej pristáli. Možno si len odpočinú a pôjdu ďalej. O tom však ja osobne pochybujem, pretože majú radi kŕdeľ a kam by išli samé. Budeme sa teda snažiť vytvoriť im priaznivé podmienky, aby u nás prezimovali medzi našimi húskami a na jar uvidíme.

Vzácne husi si môžete pozrieť aj v našom videu: Pozrieť video.

Keď som pred pár rokmi vymýšľal a tvoril tento Bioklimatický Park Drienová mal som tri základné myšlienky. Prvá bola tá, že vysadíme aleje stromov, ktorými prepojíme Malú Fatru a Strážovské vrchy, aby mohli migrovať mačky divé. O podobnom projekte som sa dočítal v Nemecku, kde týmto spôsobom dokázali vrátiť mačky divé viac ako 300 km z Čierneho lesa do inej časti Nemecka. To sa mi splnilo pred dvoma týždňami a pripomenul mi to Janko Veselý.

Druhá moja myšlienka bola: po vzore Konráda Lorenza vytvoriť také podmienky, aby u nás aspoň prezimovali husi divé a aby na leto išli znova na sever a znova sa vrátili. Aj to sa mi už splnilo, aspoň čiastočne.

To tretie je, aby sme mali celý rok vodu v malom potôčiku čo ide spoza Vranínov a od Baby nad Ďurčinou a Rajeckou Lesnou. Keď som bol malý tiekla tu voda celý rok, žili tu raky a liahli sa tu pstruhy. To bude najťažšie dokázať, až to vidím ako nemožné. Systém hospodárenia s vodou je aj u nás po 50 ročnom komunistickom gazdovaní na poliach absolútne rozvrátený a neviem či sa nám to podarí splniť. Ľuďom sa moje myšlienky javia zrejme bláznovstvom, pretože absolútne nerozumejú ani naši politici, čo je najdôležitejšie pre krajinu. Nie plné bruchá, drahé autá ani luxusné dovolenky. Žiaľ málokto čo len tuší, o čom hovorím.

Ladislav Židek

One Comment Add yours

  1. Marta Tuzincinova píše:

    Úžasné, teším sa s vami a držím palce vo vašej práci.

Pridaj komentár